4.Hareket İletme Sistemi
Preslerde hareket sistemi denilince akla, pres vurucu (hareketli) başlığını hareket ettiren sistem gelmektedir. Hareket sistemini oluşturan elemanlar aşağıdaki gibidir:
Mekanik sistemde hareket iletim yolları;
* Krank mili
* Eksantrik mili
* Eksantrikli dişli
* Kamlı
* Mafsal kollu
Elektrik motoru ile elde edilen dönme hareketi kayışlar vasıtasıyla Volana aktarılır. Bunun sebebi elektrik motorunun devir sayısı yüksektir (1400 dev/dk.). Preslerin dakikadaki vuruş sayısının çok düşük olması gerekir. Bu yüzden motorun devir sayısı aktarma organlarında düşürülerek aktarılır. Volana bağlı olan milin üzerinde kavrama ve fren grubu vardır. Kavrama ve fren grubu hidrolik, pnömatik veya mekanik kumanda sistemi ile çalışır. Volan motordan aldığı dönme hareketi ile sürekli döner, fakat volan mili dönmez. Biz parça basmak istediğimiz
Zaman kavrama kumandasını devreye sokarız ve volan mili dönmeye başlar. Volan milindeki dönme hareketi dişliler vasıtasıyla devir sayısı küçültülerek krank (Eksantrik) miline aktarılır.
Eksantrik milin görevi dairesel hareketi doğrusal harekete dönüştürmektir. Presin krank miline, biyel kolu dediğimiz kollarla bağlı bulunan hareketli kafaya (koç ), krank milinin eksen kaçıklığı kadar doğrusal hareket yaptırılır. Buna presin kursu (strok) denir. Küçük tonajlı preslerde bu strok ayarlanabilir olarak yapılabilir. Büyük tonajlı preslerde strok sabit yapılır. Değişik yükseklikte kalıp bağlamak için ayrıca reglaj ayar mekanizması yapılır. Mekanik presin koç aşağıya indiği pozisyonda geri dönüşe geçtiği pozisyona AÖN (180°), yukarıda durduğu pozisyona ÜÖN (360°)denir. Kurs boyları, krank mili kurs ayar bileziği ve tespit flanşı yardımı ile istenilen ölçüde ayarlanabilir. Krank miline bağlı biyel kolları, dairesel hareketi doğrusal hareket olarak pres vurucu başlığına (koça) iletir.
EKSANTRİK PRES TEKNİK BİLGİLER SAYFASI İÇİN TIKLAYIN
H Tipi Eksantrik Preslerimiz | C Tipi Eksantrik Preslerimiz | Özel Preslerimiz